Process

Såhär går det till

Val av äpplen.



Vi mustar:

 - Plockad frukt eller fallfrukt.

 - Fläckar och mindre skador går även bra att musta.         

Vi mustar inte:

- Mjölig eller övermogen frukt.

- Vi mustar inte heller fallfrukt från hagar med

   betande djur pga. farliga bakterier.


Mängd:

- För att få must av dina äpplen så behöver du lämna in minst 50 kg (ungefär 4-5 stora pappkassar).

- Det blir ca 25 - 30 liter must av 50 kg äpple.


Boka din plats för dina äpplen

- Gå till vårt bokningssystem

- Välj datum 

- Skriv in ditt namn, telefonnummer och mailadress. Det är ditt nummer som vi sen skickar ett SMS till när din äppelmust är klar att hämta.


VIKTIGT ATT NOTERA!

- Vi har begränsat antal att kunna ta emot varje helg. 

-Det går jättebra att lämna dina äpplen på lördagen även om du fått plats först på söndagen. 

- Tveka inte att ringa oss om du har funderingar! 


Process

Vi krossar och pressar äpplena. Därefter pastöriseras musten och levereras i en praktisk treliters bag-utan-box. En kraftig självstående påse som håller minst ett år i rumtemperatur. En öppnad påse håller ca. en månad i kylskåp.


Råmust utan upphettning går att få i 2,5 liters dunk.


Vi kan även tappa upp i flaskor i lämplig storlek efter överenskommelse.


Att tänka på


Sommaräpplena kan vara svåra att musta. De blir lätt mjöliga och smaken har inte samma karaktär som senare mogna äpplen.


Ett bra tips är att blanda två eller flera äppelsorter.


Ha inte för bråttom att ta dina äpplen till mustning. Ett omoget äpple har inte hunnit utveckla den sötma som ger god must. Ett omoget kan du känna igen på att kärnorna inte har hunnit bli bruna utan fortfarande är vita.